Zoekmachineoptimalisatie of SEO zorgt ervoor dat uw website het goed doet in Google. Hele hordes digital experts hebben er hun vak van gemaakt, maar u kan ook zelf aan de slag met 5 makkelijke tips om beter te scoren in zoekmachines.

SEO tips waarmee u zelf aan de slag kan“Liesbeth, hoe doe je dat dan”, vroeg een sympathieke nieuwe klant, “zorgen dat mijn website beter scoort in Google?” Ik legde uit hoe zoekmachineoptimalisatie werkt en hoe hij daarmee nieuwe klanten online kon bereiken.

Vanmorgen vond ik een blij mailtje in mijn mailbox: “Bedankt voor het inspirerende gesprek.  Ik vond het verhelderend en ga er meteen mee aan de slag.”

Altijd leuk, complimentjes mensen een plezier kunnen doen.

En dus dacht ik, laat ik mijn makkelijke SEO tips om uw website beter vindbaar via Google eens delen met iedereen.

SEO-tip 1: Maak een website voor uw bedrijf

Dat is de meest basic tip die ik kan geven. Maar het is een nuttige tip voor 1 op 5 bedrijven. Want maar liefst 20% van Belgische bedrijven heeft (nog) geen eigen website. Zonder website zal u niet opduiken in de zoekresultaten van Google.

Dat is jammer, want klanten starten hun zoektocht naar uw product steeds vaker online.

SEO-tip 2: Gebruik de juiste woorden op de juiste pagina

Potentiƫle klanten hebben altijd een doel als ze uw website bezoeken.

Vraag u af wat een klant komt doen op een bepaalde pagina van uw website. Bedenk welke woorden uw bezoeker in Google typt om dat doel te bereiken. Dat zijn de trefwoorden die u zeker moet gebruiken op deze pagina.

Vergeet nooit: u maakt uw website niet voor uzelf, wel voor uw klant.

Wilt u bijvoorbeeld klanten bereiken die op zoek zijn naar informatie over de hoogste berg te wereld? Gebruik dan niet (alleen) de woorden “hoogte Mount Everest”, maar schrijf ook “Hoe hoog is de Mount Everest?”.

Want dat zijn de woorden waarmee je bezoekers op zoek gaan naar het antwoord op hun vraag.

Google bepaalt de relevantie van jouw pagina door de overeenkomst te meten tussen de woorden van de zoekopdracht met woorden op jouw website.

Let er dus op dat u de taal van uw klant spreekt en niet uw eigen jargon gebruikt. Dat is trouwens niet alleen slim om goed te scoren in Google, dat is ook erg klantvriendelijk.

SEO-tip 3: Zet de informatie die uw klanten nodig hebben online

U heeft een restaurant? Dan wil uw bezoeker weten wat er op het menu staat. Zet dus uw menu online. Niet als een afbeelding of een pdf, want dan kan Google die informatie indexeren (en dat is gewoon ook strontvervelend voor uw klant). Zet uw menu als tekst op een pagina.

Heeft u een winkel? Dan wil u uw bezoekers weten hoe laat u opent en hoe laat u sluit. Zet  dus zeker op uw website.

Voor alle andere bedrijven geldt precies dezelfde tip: beschrijf wat u doet, in de taal van uw klant, en zet die tekst op uw website.

SEO-tip 4: Zorg voor boeiende inhoud en focus niet teveel op links

Als veel andere websites naar uw website verwijzen, concludeert Google daaruit dat u over dat onderwerp veel expertise bezit. Links naar uw website zijn dus belangrijk om goed te scoren in zoekmachines.

Maar als u links vanuit andere websites naar de uwe begint te leggen die weinig betekenisvol zijn, dan valt u snel door de mand. Google straft dit soort van black SEO technieken zelfs af door u lager te laten eindigen in de zoekresultaten.

Links naar uw website kan u maar beter opbouwen door te focussen op interessante inhoud: zorg voor boeiende artikels die andere mensen graag lezen en delen. Zorg ervoor dat er een goede reden is waarom mensen uw website willen gebruiken en deel die pagina met mensen uit uw netwerk.

Vinden zij de info interessant? Dan zullen ze zeker linken naar uw pagina.

SEO-tip 5: Meld uw bedrijf aan bij Google Pages

Maak gebruik van Google Mijn Bedrijf om uw openingstijden, uw telefoonnummer en een routebeschrijving weer te geven.

Deze tips kan je ook bekijken op de video van ex-SEO-guru Matt Cuts.

Of… schakel een expert in

Geen tijd? Geen zin  om uw eigen website grondig onder handen te nemen? Dan kan u natuurlijk altijd de hulp inroepen van een ervaren SEO copywriter.

5 simpele SEO tips die u zelf kan gebruiken
Boeiend? Zeg het voort:Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google